Bezwaar maken tegen de WOZ waarde
Het duurt niet lang meer of de WOZ beschikking valt weer op de mat. De laatste jaren kijken veel huiseigenaren met angst en beven uit naar dit moment. Logisch natuurlijk want in zo goed als alle gemeenten betekent het niets anders dan de portemonnee maar weer eens flink te moeten trekken. Toch klopt de WOZ waarde zeker niet in alle gevallen. Het is dan ook zaak om, zodra de brief op de mat is gevallen, hier goed naar te kijken. In sommige gevallen kun je bezwaar maken tegen de WOZ waarde. In dit artikel vertellen we hier meer over.
Wat is de WOZ waarde van een woning?
Als huiseigenaar betaal je belasting over het in eigendom hebben van een woning. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Ieder jaar op 1 januari wordt door de gemeente de waarde van je huis vastgesteld. In theorie zou er elk jaar een taxateur naar je huis moeten komen om te bepalen of er iets aan uw woning is veranderd, denk hierbij aan groot onderhoud of het uitbreiden van de woning. Met andere woorden, er zou ieder jaar een nieuwe taxatie moeten worden gedaan. We weten allemaal dat dit natuurlijk niet gebeurt. De gemeente zoekt naar drie meest geschikte vergelijkingsobjecten in jouw omgeving om de WOZ waarde van jouw woning vast te stellen. Het gaat hierbij om recent verkochte woningen en je snapt natuurlijk zelf al dat hier nou net het probleem zit.
WOZ waarde gekoppeld aan je overige belastingen
Na het lezen van het vorige stukje is het waarschijnlijk wel duidelijk dat het zaak is om je WOZ bepaling goed te controleren. Zoals iedereen weet gaan de huizenprijzen de afgelopen jaren door het dak wat dus ook invloed heeft op jouw WOZ bepaling. Ook als je niets aan je woning hebt veranderd, kan het dus heel goed zijn dat je een flinke WOZ aanslag kunt verwachten. Het is goed om je hierbij te beseffen dat dit ook van invloed is op je overige belastingen, namelijk:
- onroerende zaakbelasting
- inkomstenbelasting (huurwaarde forfait eigen woning)
- inkomstenbelasting (tweede woning)
- waterschapsheffing
- schenk- en erfbelasting
Een stijgende lijn in bezwaren tegen de WOZ waarde
De stijgende prijzen op de woningmarkt en de bijbehorende problemen die woningzoekenden hebben bij het vinden van een woning, zullen er dit jaar en waarschijnlijk ook de komende jaren voor zorgen dat de WOZ-waarden door veel mensen onder de loep genomen worden. Dit is logisch als je weet dat huiseigenaren dit jaar meer dan 3,4% meer onroerendezaakbelasting betalen. De stijgingen van zowel de WOZ-waarde als de bijhorende belastingen maakt dat mensen bewuster naar de beschikking kijken en wellicht sneller bezwaar aantekenen.
Daarnaast is er veel kritiek op de manier waarop de gemeenten de WOZ-waarde vaststelt. Voor de gemeente zijn de gemeentelijke belastingen, waaraan de WOZ-waarde ten grondslag ligt, een goede inkomstenbron. Veel gemeenten kampen met een tekort én een database die niet up-to-date is. Hierdoor komen de realiteit en de gegevens van de database steeds verder uit elkaar te liggen met alle gevolgen (voor de burger) van dien.
Valt de WOZ waarde dus binnenkort bij jou op de mat en wil je bezwaar maken? Doe dit dan binnen 6 weken. Je kunt ook hulp hierbij inschakelen. Er zijn namelijk diverse bedrijven die jou kunnen helpen bij het bezwaar maken WOZ waarde. Zeker in deze tijd wil niemand te veel betalen. Het is dus zaak hier goed naar te kijken!