Sebastiaan Huijsman
11 maart 2014 09:52
door Sebastiaan Huijsman
Categorie:
MKB-tips

Cloud, wat is dat en hoe gaat een cloudservice om met online facturatie?

Veel diensten en applicaties werken in de cloud. Online facturatie is zo’n dienst. Wat is de cloud en hoe werkt een cloudservice? Hoe gaat een cloudservice om met gevoelige gegevens zoals bankrekeningnummers en facturen? Lees verder voor het antwoord!

Per dag maken 6,1 miljoen mensen in Nederland gebruik van Facebook. Wat veel van deze mensen echter niet weten is dat Facebook een cloudservice is. Voor veel mensen is de cloud nog een grijs gebied. Een goed begrip van de cloud is echter handig.

Wat is de cloud precies?

De cloud is de plek waar alle data en gegevens worden opgeslagen van een dienst of applicatie. Het is dus een virtuele opslagplaats op internet. Je zou het kunnen visualiseren als een usb-stick of harde schijf op internet.

De data die op internet staat wordt opgeslagen op servers. Servers zijn fysieke computers die de data bewaren. Deze servers worden vaak op beveiligde locaties in groten getale opgeslagen. De data uit de cloud staat dus ook op zo’n server, maar daar heb jij als gebruiker geen erg in. De data kan worden verplaatst van de ene server op de andere, zonder dat jij dat door hebt. Vaak wordt de data van een cloud service op meerdere servers opgeslagen, zodat de data benaderbaar blijft mocht er ooit iets misgaan met de server.

Online facturatie in de cloud

Werken in de cloud

Het daaraan gelinkte cloud computing is het aanbieden van deze gegevens in de cloud. Op aanvraag kun je dus gebruik maken van de software/hardware en gegevens die in de cloud staan, zonder dat je aansprakelijk bent voor de inhoud of het onderhoud ervan.

Waarom werken we tegenwoordig zoveel in de cloud?

Een groot voordeel van werken in de cloud is het feit dat de service of applicatie niet meer hoeft te worden gedownload. De bestanden werken niet op iemands privé computer, maar zijn werkzaam via internet. Op deze wijze heb je overal waar internet aanwezig is, toegang tot de service of applicatie. Je kunt dus overal aan de slag, onafhankelijk van tijd of plaats.

Een tweede voordeel is het feit dat je geen fysieke locatie zoals een harde schijf nodig hebt om alle gegevens op te slaan. Dit scheelt veel ruimte op jouw computer en bespaart je uiteindelijk kosten om extra schijfruimte aan te moeten schaffen.

Ten slotte, je zult minder snel bestanden kwijt raken. Wanneer jou computer crasht, ben je de gegevens niet kwijt. Een cloudprovider heeft vaak de data over meerdere schijven verdeeld, waardoor het risico op dataverlies vele malen kleiner is dan wanneer je de bestanden op je eigen computer opslaat.

Hoe werkt online facturatie in de cloud?

Online facturatie werkt doorgaans via een cloud service. Hierdoor heb je altijd toegang tot jouw gegevens, aangezien de gegevens niet op jouw computer maar in de cloud staan opgeslagen. De data die met online facturatie gepaard gaat is vaak gevoelig. De gegevens zijn daarom ook vaak versleuteld en worden in een apart datacentrum opgeslagen. Zo’n datacentrum wordt continue gemonitord en vaak wordt er veelal dagelijks een back-up gemaakt. Er wordt dus gestreden naar de veiligste manier om jouw gegevens op te slaan.

Check wel altijd hoe een online programma voor facturatie beveiligd wordt, er zijn natuurlijk altijd malafide bedrijven die erop uit zijn om jouw bankgegevens te verkrijgen. Probeer dan altijd na te gaan of het desbetreffende bedrijf een keurmerk heeft en controleer of je ook daadwerkelijk bij de website van het keurmerk komt wanneer je erop drukt.

Reacties