Grootzakelijke energie: 4 dingen om te weten
Op de zakelijke energiemarkt vind je allerlei soorten contracten, waaronder het grootzakelijke contract. Er wordt onderscheid gemaakt tussen energie grootzakelijk en kleinzakelijke energie. Het is belangrijk dat je als bedrijf de juiste keuze maakt tussen deze twee, gebaseerd op wat je echt nodig hebt. Een grootzakelijk energiecontract kan voordelig zijn als het past bij wat je bedrijf gebruikt. Maar wat is grootzakelijek energie nu precies en wat moet je erover weten? Lees er hier meer over.
Wat is grootzakelijke energie?
Grootzakelijke energie is een soort energiecontract speciaal voor bedrijven die echt veel energie gebruiken. Het grootste verschil met de kleinere bedrijfscontracten is hoeveel stroom of gas je bedrijf gebruikt. Als jouw bedrijf een hoop energie nodig heeft en een aansluiting die is gemaakt voor zware verbruikers van gas en elektriciteit, dan past grootzakelijke energie bij jou. Zo’n zware aansluiting betekent dat je voor gas minstens 40 kubieke meter per uur kunt gebruiken en/of voor elektriciteit een aansluiting hebt die meer kan hebben dan 3 keer 80 Ampère.
Betalingen en facturereringen
Bij een grootzakelijk energiecontract betaal je elke maand voor de energie die je echt hebt gebruikt. Dit betekent dat de kosten voor elektriciteit en gas elke maand kunnen verschillen, zeker in de winter wanneer de meeste bedrijven meer energie nodig hebben. Hierdoor kom je aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te staan met een hoge rekening, omdat je niet betaalt op basis van een schatting. Dit maandelijkse betalen geeft je als ondernemer duidelijkheid; je weet precies wat je betaalt zonder onverwachte hoge kosten aan het eind van het jaar. Plus, je krijgt twee aparte rekeningen onder een grootzakelijk contract: één voor je energieverbruik en één voor de kosten van het netbeheer, wat neerkomt op 24 rekeningen en betalingen per jaar.
Wat zijn de opties?
Naast het vinden van een goede deal voor hun energie, hebben bedrijven soms speciale wensen. Misschien hebben ze een flexibele hoeveelheid energie nodig die past bij hoeveel ze gebruiken of willen ze kiezen voor groene energie. Wanneer je grootzakelijke energiecontracten vergelijkt, kun je deze voorkeuren aangeven. De prijzen die je ziet zijn zonder btw en extra kosten zoals vaste kosten worden er later bij opgeteld. Als zakelijke klant kun je kiezen tussen een vast tarief, waarbij je prijs hetzelfde blijft tijdens je contract, of een variabel tarief, dat kan veranderen en zowel omhoog als omlaag kan gaan.
Verschil tussen zakelijke en grootzakelijke energie
Veel ondernemers vinden het lastig om het verschil tussen zakelijke energie en grootzakelijke energie te begrijpen. Soms kiezen vooral de kleinere bedrijven het verkeerde type energie. Het gaat namelijk niet om hoe groot je bedrijf is, zoals hoe groot je kantoor is, hoeveel je verdient of hoeveel mensen je in dienst hebt. Dat is belangrijk om te weten. Ook is het een veelvoorkomend misverstand dat je verbruik van stroom of gas bepaalt of je grootzakelijke energie nodig hebt. Maar het gaat eigenlijk alleen maar om de capaciteit van je energieaansluiting(en).