Handige tools en websites voor het schrijven van artikelen
Als internet marketeer bij Sticker.nl schrijf ik allerlei artikelen. Er zijn verschillende websites en tools die ik daarbij gebruik als hulpmiddel. In dit blog zet ik ze op een rij.
Veel artikelen die ik schrijf hebben als doel bezoekers naar onze website trekken. Daarbij is het belangrijk dat je tekst goed scoort in Google. Om dat te bereiken, moet je onder andere dubbele content vermijden. Omdat ik bijna altijd over stickers schrijf, is het wel eens lastig om niet te veel in herhaling te vallen. Twee tools waarmee je kunt bekijken of een tekst voldoende uniek is zijn de Duplicate Content Checker en de Plagiarism Checker Welke ik gebruik, hangt af van wat ik wil controleren.
Gebruik synoniemen in je artikel
Met de Duplicate Content Checker kun je twee teksten met elkaar vergelijken. De Plagiarism Checker zoekt online of er overlappingen zijn me andere artikelen. Deze tool heeft als voordeel dat je die ook als plug-in kunt installeren als je een WordPress-site hebt. Als je een tekst schrijft, wil je niet alleen dat die uniek is. Ook binnen een artikel is het goed om niet steeds dezelfde woorden te gebruiken. Je kunt dat ondervangen door te werken met synoniemen. Weet je zelf even geen alternatief? Dan is de website Synoniemen.net ideaal. Ik gebruik de site regelmatig, omdat het me vaak op ideeën brengt.
Maak je artikelen niet te moeilijk
Het klantenbestand van Sticker.nl is erg divers. Daarom moeten onze webteksten voor een groot publiek te begrijpen zijn. De Leesniveau Tool kan je daarbij helpen. Daarmee kan je de moeilijkheidsgraad van een stuk testen. Ik heb dit artikel even gecontroleerd en het niveau ligt op B1. Dat is goed, aangezien dat dat leesniveau het meeste voorkomt in Nederland is. Heb je een WordPress-site? Dan kun je de leesbaarheid van een tekst ook checken met de Yoast SEO plug-in. Deze kijkt niet alleen of je artikel goed geschreven is vanuit SEO-oogpunt, maar ook of die niet te ingewikkeld is. Bovendien krijg je tips hoe je je stuk kunt verbeteren.
Hoe schrijf ik dat ook alweer?
Weet je niet hoe een woord geschreven wordt? Dan kun je dat natuurlijk Googelen. Maar dat is geen garantie dat je de juiste spelling krijgt. De zoekmachine geeft namelijk aan waar het meest op gezocht wordt. En dat is niet altijd de juiste schrijfwijze. Zoek je bijvoorbeeld het woord barcodesticker op? Dan vraagt Google of je ‘barcode sticker’ bedoelt. Daarom kun je beter de website Woordenlijst.org raadplegen. Staat een woord niet in de lijst, dan kun je de ‘Leidraad’ gebruiken. Daarin wordt uitleg gegeven over allerlei taalzaken. Een andere handige site op dat gebied is Onze Taal. Hoewel de website zelf een zoekfunctie heeft, vind ik het makkelijker om in Google ‘Onze Taal’ in te typen en de kwestie waarover ik advies wil. Meestal kom je dan meteen op de juiste pagina terecht. Heb je zelf een handige website of tool gevonden voor het schrijven van teksten? Laat dit dan hieronder in een reactie weten.
©Foto: Pixabay.com