Jack Smit
23 augustus 2022 16:52
door Jack Smit
Categorie:
MKB-tips

Houd jezelf (mentaal) gezond.

De 6 grootste oorzaken waarom we niet altijd kiezen voor waar we gelukkig van worden

Elk gedrag heeft een positieve intentie. We proberen altijd iets te bereiken of iets te vermijden. Dat heeft in beginsel te maken met onze overlevingsdrang. We kiezen altijd voor de best beschikbare optie of keuze die we op dat moment en in die specifieke context voor handen hebben. Weg van onprettig(pijn) naar prettig (plezier)
Waarom is het dan dat mensen niet zo goed zijn in het kiezen voor wat hen gelukkig maakt?

Gedragsonderzoekers ontdekten dat we onze beslissingen baseren op voorspellingen van mogelijke gevolgen. Deze voorspellingen beïnvloeden onze keuze en daardoor ook ons toekomstige geluk. En wanneer we daar wat dieper op ingaan, dan blijkt dat er vijf rationele vooroordelen zijn die onze keuzes beïnvloeden:

1 Gevolg
Vaak overschatten we de impact van een keuze op onze toekomst. In zowel de negatieve als positieve zin. In negatieve zin bijvoorbeeld, wanneer er een emotie aan vast zit.  Het spreekwoord zegt het al: Angst is een slechte raadgever”. (net als boosheid en verdriet overigens). De focus gaat dan al snel naar “vermijden” en zien we alles wat er niet klopt of ontbreekt.

In positieve zin denken we dat met deze keuze het eindelijk gaat gebeuren. Nu is de tijd aangebroken dat we het goud aan de eind van de regenboog gaan vinden. Onze focus ligt op bereiken. En wanneer het anders is, we niet volmaakt gelukkig zijn, raken we teleurgesteld. Dat zorgt dan weer voor een “zie je wel” reactie en werkt demotiverend voor de toekomst.
Emoties zorgen ervoor dat delen van onze hersenen niet meer optimaal, of zelfs helemaal niet kunnen functioneren. Met name onze Neo-Cortex waar het logische denken plaatsvind..

Door kortzichtig denken gebaseerd op emotie en/of teleurstellende resultaten uit het verleden overzien we alleen en uitsluitend de huidige gebeurtenis. We denken niet meer na over andere omstandigheden die ons geluk gaan beïnvloeden in het gevolg van onze keuze. Links om of rechtsom, we doen onszelf tekort.

2 Projectie
Mensen hebben de neiging om hun huidige mentale en emotionele staat op hun toekomstige zelf te projecteren. Hoe we ons voelen op een bepaald moment bepaald welke beslissingen we nemen.

Een voorbeeld: stel dat je naar een supermarkt gaat wanneer je honger hebt. Dan koop je (bijna) altijd teveel eten. Herkenbaar? Jouw hongergevoel heeft dus invloed op jouw koopgedrag.

Jouw mentale staat kan er dus de oorzaak van zijn waarom het resultaat van al jouw acties niet voldoet. Denk maar na… wat zou er gebeuren wanneer een bokser de ring instapt net nadat hij een spiertje in zijn arm heeft verrekt? Of net iets verkeerds heeft gegeten waardoor hij zich wat slapjes in de benen voelt? Het is dus heel belangrijk jouw mentale staat te managen. “state management” dus zodat de invloed van wat er gebeurt je niet langer beperkt.

3 Onderscheid
Als we keuzes maken, wegen we over het algemeen meerdere opties tegen elkaar af. Je richt je op de kleine details en de verschillen die iedere keuze anders maakt. Voor sommigen komt het letten op details en verschillen natuurlijk. Voor anderen is een globale kijk op alles de standaard manier van beslissen en bekommeren deze mensen zich niet al te veel over de details.

Dit zijn onbewuste patronen die we allemaal doen.  En iedereen is verschillend. Iemand die heel globaal denkt en altijd in opties, ziet geen detail.. Iemand die heel erg op de details let en vaak ook heel specifiek naar maar een onderdeel kijkt, ziet door zijn nauwe focus vaak niet waar het eigenlijk om gaat.

Hoe dan ook, nadat je de keuze gemaakt hebt, zie je die verschillen eigenlijk niet meer, omdat er geen vergelijkingsmateriaal meer is. Het kan ook zijn dat je andere belangrijke factoren over het hoofd hebt gezien. Wat we dan wel doen is het verdedigen van onze beslissing, soms tegen beter weten in.

4 Herinneringen
We baseren onze toekomstvoorspellingen op ervaringen uit het verleden. Maar, mensen zijn vaak slecht in het onthouden van dingen. Sterker nog, onze herinneringen veranderen over de tijd. We kunnen ons de realiteit niet herinneren. We herinneren ons alleen de herinnering van een herinnering , van een herinnering enz. enz.

In onze herinneringen ligt de meeste nadruk op de hoogtepunten en het einde van een ervaring, terwijl de rest van de gebeurtenis achterwege wordt gelaten. We laten dingen weg, we vervormen de realiteit of generaliseren van alles.

Voorbeeld:  Had je als kind een favoriete TV serie?  En hoe geweldig vind je die wanneer je er nu aan terug denkt. Wat zou er gebeuren wanneer je nu die serie weer zou zien, zal het anders zijn dan je in gedachten had?  Zeker wel. 

5 Overtuigingen
Als laatste maken we ook beslissingen gebaseerd op wat wij dénken dat ons het meest blij zal maken. Waar we van overtuigd zijn dus. Maar dit is niet in elke situatie de waarheid.

Voorbeeldje: De overtuiging dat hard werken de beste manier is om gelukkig te worden.

We vragen ons niet meer af of dat wel het geval is. Is dat wel waar? Dingen waarvan je overtuigd bent stel je niet meer ter discussie. Dus wat doe je?  Hard werken…in de hoop dat….
Overtuigingen werken door in alle onderdelen van ons leven. Je wordt niet met overtuigingen geboren, je pikt ze op gedurende jouw leven, en je kunt ze veranderen.

Dus als jij geloofd dat wie voor een dubbeltje geboren is nooit een kwartje waard zal zijn…  Think again…

6 Onmiddellijke voldoening
Verder blijkt ook dat we impulsieve beslissingen maken voor onmiddellijke voldoening, of we maken keuzes gebaseerd op wat door ons als rationeel gezien wordt, in plaats van wat we écht willen. Rationaliseren dus.

People buy what they want, not what they need…

Bij onmiddellijke voldoening wordt dat gevoel ingegeven door oxytocine, het gelukshormoon dat vrijkomt wanneer we die impulsieve aankoop doen. Bij het rationaliseren, praten we ons naar een veilige keuze waar geen onzekerheid in zit. ( weg van angst de verkeerde beslissingen te nemen.)

Hoe je het ook bekijkt, geen van beiden brengt je dichter bij dat wat je echt wilt.. Maar hoe maken we dan wel keuzes die ons gelukkig maken? Denk even met me mee.. stel dat jij een gebruiksaanwijzing krijgt van jouw brein, zodat je het kunt laten doen wat voor jou echt het beste is, zou dat je wat lijken?
Wanneer we geboren worden hebben we eigenlijk al een volle gereedschapskist gekregen aangeboren talenten. Velen van ons hebben ze alleen nooit echt op de juiste manier leren inzetten.

Suggestie? Als je nu voelt dat er iets niet klopt in jouw leven. Dat er op basis van dit artikel een soort van onderbuik gevoel bij je opkomt, ga dan eens nadenken over wat je daarmee zou willen doen.
Een mogelijkheid zou kunnen zijn eens een korte online training te doen om te ervaren wat er mogelijk is. Je hoeft niet gelijk volledig het roer om te gooien, maar even met je voet in het water voelen wat de temperatuur is.

Voelt het aangenaam, dan ga je verder. En anders niet
Volg deze link en meld je aan.

Reacties