Je factuur verkopen? Dit is wat het inhoudt
Misschien heb je weleens gehoord van het verkopen van facturen. Het is een manier om snel geld in je bedrijf te brengen. Vooral voor het mkb of ZZP’ers kan dit interessant zijn. Je hebt soms uitstaande facturen met een betalingstermijn die verder weg ligt, terwijl je toch geld nodig hebt op dit moment. Dan kun je je factuur verkopen. Je verkoopt je factuur aan een factoring bedrijf. Zij betalen vaak binnen 24 uur. Jij hebt dan dus het geld voor je factuur al, alleen niet via je klant of cliënt. Het factoring bedrijf of de koper van je factuur int het geld weer bij de oorspronkelijke debiteur.
Factoring en factuur verkopen
Factoring is in wezen je factuur verkopen. Er zijn twee verschillende vormen van factoring te onderscheiden, namelijk American en traditionele. American factoring is al mogelijk vanaf één factuur, terwijl je bij traditionele factoring het gehele debiteurenportefeuille overdraagt. Gaat jouw voorkeur naar flexibele mogelijkheden zoals éénmalig of af en toe een factuur verkopen, alleen wanneer je het geld echt nu nodig hebt? Dan kan American factoring een uitkomst bieden. Bij traditionele factoring ben je verplicht om je gehele debiteurenportfolio over te dragen. Je overhandigt dan dus altijd alle facturen aan het factoringbedrijf en bent niet flexibel om te kiezen welke facturen je overdraagt. Het voordeel hiervan is dat je de gehele administratie uit handen geeft en je je hier dus geen zorgen meer over hoeft te maken. Kijk dus naar wat jouw behoeftes zijn en van welke voorwaarden je wilt genieten voordat je een keuze maakt .
Risico’s en belangrijke aandachtspunten
Het kan dus zo zijn dat je door de verkoop van je facturen jezelf vastlegt bij één partij. Dat wil zeggen dat je geen facturen meer zou kunnen verkopen aan andere partijen of dat je al je facturen verplicht moet verkopen. Je moet dus goed nadenken of je dit wel echt wilt. Het kan ook nadelig zijn voor de relatie met je klant om je facturen te verkopen. De betalende partij (je klant) krijgt namelijk ook te maken met de partij die jouw factuur heeft gekocht (het factoringbedrijf). Ze weten dan ook dat je de factuur hebt verkocht.
Het voordeel van je facturen verkopen is dat je direct je geld krijgt, zonder dat je je klanten een korte betaaltermijn hoeft te geven of erg moet opjagen. Maar het kost je ook wat. Meestal wordt er een rentebedrag gevraagd en komen er kosten voor administratieve zaken en dergelijke bij kijken. Het rentebedrag wordt bepaald aan de hand van het risico. Als je dus alleen facturen verkoopt met lastige betalers, betaal je ook meer rente aan het factoring bedrijf.
Wanneer en voor wie?
Onderaan de streep heb je dus niet hetzelfde geld over, omdat je het factoringbedrijf ook een deel moet betalen. Kijk dus wat je ermee wilt bereiken. Een factuur verkopen is handig als het noodzaak is om direct geld te hebben, en wanneer je geen regeling kunt treffen of niet kunt wachten met een uitgave, of als het debiteurenbeheer je veel tijd kost.