Personeel gezocht? Het mkb ontdekt de senioren
Zes op de tien ondernemers uit het mkb zijn momenteel naarstig op zoek naar personeel. Ze vangen het op door zelf nog harder te werken, maar dat is op termijn geen oplossing. Wat wél helpt, is het aantrekken van andere doelgroepen zoals gepensioneerden. Bijvoorbeeld via een gespecialiseerd uitzendbureau voor 65+ in Amsterdam.
Hoe staat het met het personeelstekort in het mkb? Dat vroeg de Kamer van Koophandel medio 2022 aan ruim vijfhonderd mkb’ers in het eigen onderzoekspanel. De uitkomsten komen u waarschijnlijk bekend voor, maar zijn daarom niet minder schokkend: zes op de tien ondernemers uit het mkb zijn momenteel op zoek naar personeel. En ruim vier op de vijf van hen hebben moeite om nieuwe medewerkers te vinden.
“Je ziet overal bedrijven omvallen”
Ruim de helft van de mkb’ers weet niet wat ze nog meer kunnen doen om nieuwe medewerkers te trekken, zo blijkt uit het onderzoek. Om het personeelstekort op korte termijn op te vangen, gaan ondernemers vooral zelf meer uren werken. Maar op langere termijn zien ze hierin geen oplossing. Het leidt tot achterblijvende omzet en groei, tot onzekerheid en stress bij mkb’ers.
Karin Harmsen, beheerder van een bedrijfsverzamelgebouw in Zwolle, herkent het beeld. “Er is gewoon een schreeuwend tekort aan personeel: je ziet overal bedrijven omvallen wegens personeelstekort. En niet alleen slecht draaiende zaken, maar ook gerenommeerde bedrijven.”
Zelf was Harmsen op zoek naar een parttime klusjesman – en die heeft ze gevonden via een gespecialiseerd uitzendbureau voor 65+ in Amsterdam. “Voor die reparatieklussen is een oproepkracht veel voordeliger dan een extern bedrijf. We schakelden Actief65plus in, omdat we bewust een goede balans tussen jong en oud wilden krijgen. Het is fijn om iemand met levenservaring hier in huis te hebben.”
Gedisciplineerde, harde werkers die meedenken
Of er nu een chauffeur, een receptionist of een ervaren hovenier gezocht wordt, in veel gevallen bieden senioren een uitkomst. Karin Harmsen: “De ouderen die graag willen werken zijn over het algemeen zeer gedisciplineerde, harde werkers: ze denken mee en nemen veel eigen verantwoordelijkheid. En ouderen hebben een leven lang ervaring, dus ze weten waar ze over praten. Dus ze komen met oplossingen die ze al veel eerder eens hebben bedacht. Aan personeel hangt natuurlijk altijd een prijskaartje, maar 65-plussers presteren nagenoeg hetzelfde voor aanzienlijk minder kosten. Dus huur vooral een aantal senioren in als parttimer, dan heb je weer een fulltimer minder nodig. Al zorg je maar dat je 35 procent van het werk daarmee opvangt! Ik denk oprecht dat ouderen onze maatschappij op die manier weer op drift kunnen helpen.”Harmsen is zeker niet de enige werkgever die tot volle tevredenheid een 65-plusser inhuurt. Kijk voor meer praktijkverhalen uit verschillende branches op actief65plus.nl.