Redactie
17 oktober 2024 17:27
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Slimme verzekeringen voor slimme ondernemers: bescherm jouw bedrijfsauto

Als ondernemer is je bedrijfsauto een cruciaal onderdeel van je dagelijkse activiteiten. Of je nu klanten bezoekt. Goederen vervoert. Of materialen ophaalt. Jouw bedrijfsauto is onmisbaar voor het succes van je bedrijf. Het is dan ook van groot belang dat je deze goed beschermt tegen onverwachte situaties. Je kunt dan denken aan:

  • Schade
  • Diefstal 
  • Ongevallen

Slimme ondernemers kiezen daarom voor een uitgebreide verzekering die de bedrijfsauto en de continuïteit van het bedrijf beschermt. Je komt er in dit blog meer over te weten.

Basisdekking: Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA)  

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is de minimale verzekering. Dit heb je verplicht nodig voor je een bedrijfsauto. Deze bedrijfsautoverzekering dekt schade die je met je bedrijfsauto aan anderen veroorzaakt. Dat is zowel materieel als fysiek. Het is een verplichte verzekering in Nederland. Hoewel de dekking beperkt is, beschermt het je tegen hoge claims die kunnen ontstaan door ongevallen waarbij anderen betrokken zijn. En ga je slechts af en toe met de auto op pad? Of vertegenwoordigt de bedrijfsauto geen grote waarde? Dan kan de WA-verzekering voldoende zijn. 

Beperkt casco: extra bescherming tegen schade en diefstal  

Naast de WA-verzekering is het verstandig om te kijken naar beperkt casco. Dit wordt ook wel WA Plus genoemd. Deze verzekering biedt een bredere dekking. En dat is met name tegen schade door externe factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Je kunt dan denken aan:

  • Stormschade
  • Inbraak 
  • Diefstal

Voor ondernemers die regelmatig met waardevolle goederen of dure materialen in de auto rijden, biedt dit een extra laag van zekerheid. Met beperkt casco ben je niet alleen beschermd tegen schade die je zelf aanricht. Je bent ook beschermd tegen onvoorziene omstandigheden. Denk daarbij aan natuurrampen, brand of vandalisme. Dit maakt de verzekering een slimme keuze voor bedrijven die hun investering in de bedrijfsauto goed willen beschermen.

Volledig casco (Allrisk): de meest complete dekking  

Ben je op zoek naar de meest uitgebreide bescherming voor je bedrijfsauto? Dan is volledig casco, oftewel allrisk, de beste optie. Deze bedrijfsauto verzekeren ZZP dekt vrijwel alle soorten schade. Ook als je zelf verantwoordelijk bent voor het incident. Denk aan:

  1. Botsingen
  2. Slippen 
  3. Paaltje raken bij het parkeren

Voor ondernemers die dagelijks hun bedrijfsauto gebruiken, is dit vaak de verstandigste keuze. Een ongeluk kan immers altijd gebeuren. Zelfs met de beste chauffeurs. De kosten voor reparaties of vervanging kunnen hoog oplopen. Een allrisk verzekering voorkomt dat je bedrijf hiervoor financieel moet opdraaien. Dit geeft je de rust en zekerheid dat je bedrijf snel weer door kan, zelfs na een vervelend voorval.

Vervangend vervoer: blijf mobiel, ook bij schade  

Een belangrijk voordeel van een uitgebreide bedrijfsautoverzekering? Dat is de optie voor vervangend vervoer. Is je bedrijfsauto onverwacht niet meer inzetbaar door schade of een technisch mankement? Dan kan dit je bedrijfsvoering ernstig verstoren. Veel verzekeringen bieden de mogelijkheid om snel een vervangende auto te regelen. Hierdoor komt je bedrijf niet stil te liggen. En dat is natuurlijk wel een erg fijne gedachte.

Aanvullende verzekeringen: op maat voor jouw bedrijf  

Elke onderneming is anders. En dat geldt ook voor de risico’s die je loopt. Gelukkig bieden veel verzekeraars aanvullende dekkingen die je verzekering op maat maken voor jouw specifieke situatie. Denk aan een inzittendenverzekering. Dit beschermt zowel de bestuurder als de passagiers tegen letselschade. Of maak de keuze voor een rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp bij geschillen rondom schadeclaims. Ook kun je kiezen voor een dekking voor lading- en transportverzekeringen. Dit komt maar al te goed van pas als je regelmatig goederen vervoert. Kies je voor een of meerdere aanvullende verzekeringen? Dan zorg je ervoor dat je bedrijfsauto niet alleen goed verzekerd is, maar dat ook alle aanverwante risico’s afgedekt zijn.

Reacties