Sander Wijdemans
30 november 2020 09:54
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-tips

Tussen welke hypotheekvormen kunnen toekomstige woningeigenaars kiezen?

Bij het zoeken naar een geschikte hypotheek zijn toekomstige woningeigenaars vooral bezig met de vraag of ze überhaupt een hypotheek kunnen krijgen en aan welke voorwaarden. Het is een terechte vraag, maar natuurlijk speelt ook de hypotheekvorm een rol. Niet voor iedereen is de populaire annuïteitenhypotheek bijvoorbeeld de beste oplossing. Bij Hypotheekadvies Oegstgeest adviseren ze je graag. Hieronder zijn de belangrijkste krijtlijnen alvast weergegeven.

Tussen welke hypotheekvormen kunnen toekomstige woningeigenaars kiezen

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand opnieuw hetzelfde maandbedrag betaalt. Hoewel het af te lossen bedrag constant blijft, is dat niet het geval voor de samenstelling ervan. In de beginperiode is het openstaand kapitaal nog heel hoog. Hierdoor betaal je vooral interesten. Naarmate de tijd verstrijkt, zal je steeds meer kapitaal aflossen en zal de interestaflossing dalen.

Een nadeel hiervan is dat je steeds minder hypotheekrente van je belastingen kan aftrekken. Dit blijft wel de meest gekozen hypotheekvorm omdat je net in de beginperiode, wanneer je je jong bent, netto minder moet betalen door het hogere belastingvoordeel. Wanneer je later een hoger inkomen hebt, betaal je netto meer. Een nadeel is dan weer dat het relatief duur is en dat je op het einde van de rit meer interesten zal hebben betaald.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek is de kapitaalaflossing elke maand identiek, maar het totaal te betalen maandbedrag niet. In de beginperiode betaal je opnieuw meer interesten die dan boven de vaste kapitaalaflossing komen. Hierdoor betaal je aanvankelijk meer en naar het einde toe steeds minder. In het begin betaal je ook hier meer rente, maar is je hypotheekrenteaftrek wel hoger. Deze financieringsvorm is ideaal voor wie verwacht dat de inkomsten zullen dalen, bijvoorbeeld door een nakende pensionering.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek werkt volledig anders. Hierbij moet je gedurende de looptijd van de lening niet aflossen, maar wel op het einde van de looptijd. Dan moet het volledige bedrag aan de bank worden overgemaakt. Hierdoor kan je sparen, beleggen en het kapitaal doen groeien om op het einde van de rit de hypotheek af te kunnen lossen. Eventueel kan ook het huis met winst worden verkocht.

Deze formule is natuurlijk wel heel risicovol en er zijn mogelijk ook gevolgen voor de renteaftrek die maar maximaal 30 jaar kan duren. Om de consument te beschermen, werd er dan ook een rem gezet op de aflossingsvrije hypotheek voor huizenbezitters. Lopende contracten worden natuurlijk wel nog gewoon uitgevoerd en zij kunnen nog steeds hun aflossingsvrije hypotheek omzetten of oversluiten.

Andere hypotheekvormen

Ten slotte zijn er nog talloze andere oplossingen die minder bekend zijn. Een voorbeeld daarvan is de spaarhypotheek. Hierbij wordt er enerzijds een vermogen opgebouwd door middel van een kapitaalverzekering en wordt er anderzijds een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Dit geeft meer zekerheid, maar net zoals de aflossingsvrije hypotheek is het belang ervan afgenomen. De beleggingshypotheek is hier een variant op.

Onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen

Je merkt dat het kiezen van een geschikte formule niet altijd even eenvoudig is. Er moet nu eenmaal rekening worden gehouden met financiële, fiscale en praktische zaken. Daarom is het aangeraden om vooraf informatie in te winnen over de verschillende hypotheekformules en daarbij rekening te houden met alle relevante factoren. Bij organisaties als De Hypotheekshop kan je terecht voor onafhankelijk hypotheekadvies.

Reacties