Sander Wijdemans
23 februari 2024 10:14
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-tips

Wat doet een operator in de industrie?

Werk je in een fabriek of industriële omgeving, waar verschillende processen en bewerkingen worden uitgevoerd op materialen en producten? Dan klinkt de functietitel operator jou vast niet onbekend in de oren. Operators zijn namelijk de werknemers die in de fabriek werken aan deze productieprocessen. Meer over deze functie en het verschil tussen machine- en procesoperators lees je hier. 

Wat doet een operator in de industrie

De werkzaamheden van een operator

Een operator bedient een machine of een aantal machines in een fabriek. Hij of zij moet ervoor zorgen dat de machine de gewenste bewerking uitvoert op het product, zodat uiteindelijk het juiste eindproduct ontstaat. Wat doet een operator dan de hele dag? Deze persoon is voornamelijk bezig met de controle van het productieproces en moet waar nodig bepaalde instellingen bijstellen, zodat de juiste kwaliteit en aantallen geleverd worden. 

Om deze werkzaamheden te kunnen uit te voeren moet je: 

  • Verstand hebben van het algehele productieproces
  • Over technische kennis en vaardigheden beschikken 
  • Kleine storingen kunnen herkennen en oplossen
  • Zelfstandig kunnen werken 

Verschillende soorten operators

Binnen de algemene functie van operator wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een machine-operator of een procesoperator. In principe is het eenzelfde functie, alleen op basis van kennis en ervaring zul je andere werkzaamheden gaan verrichten. 

Een machine operator is namelijk iemand die verantwoordelijk is voor een deel van het productieproces, waarbij dan vaak één specifieke machine beheerd wordt om het proces draaiende te houden. Soms wordt dit ook een assistent-operator genoemd, die ondersteuning biedt aan meer ervaren collega’s. 

Als procesoperator ben je verantwoordelijk voor het gehele productieproces zodat alle machines goed blijven draaien. Als er zich problemen voordoen, is deze collega dus degene die hierop moet anticiperen. In hele grote fabrieken sturen zij ook leidinggevende operators aan, die het productieproces bewaken en het direct uitvoerende team van allround-operators aansturen.

Doorgroeimogelijkheden

Operators hebben een belangrijke invloed op de processen die plaatsvinden in de procesindustrie. Doordat deze processen ook steeds verder optimaliseren en veranderen, word je binnen deze functie ook aan vele veranderingen blootgesteld. 

Zo gaan steeds meer industrieën aan de slag met zogenoemde Lean manufacturing om de verspilling binnen een bedrijf aan te pakken en te minimaliseren. Daarbij ontstaan er ook regelmatig vraagstukken die effectief moeten worden opgelost, om de kwaliteit en snelheid van productie te waarborgen. Door deze veranderingen en kennisontwikkeling ontstaan er ook diverse doorgroeimogelijkheden binnen deze functie, zoals hierboven ook al omschreven is onder verschillende soorten operators.

En ben je deze functie wel helemaal zat en toe aan een nieuwe uitdaging? Operators die extreem goed zijn in het oplossen van problemen groeien vaak door als monteur, waarbij ze met nog complexere storingen van de machines te maken krijgen. In deze functie zie jij de uitdaging in het vinden van het juiste puzzelstukje. 

Hoe word je een operator?

Doordat ieder productieproces in de industrie weer anders verloopt, bieden veel bedrijven de mogelijkheid om met een brede achtergrond in te stromen binnen het werk als operator. Zo vraagt grote fabrikant van transportbanden Fenner Dunlop Conveyor Belting via het wervings platform Kombijdunlop om ten minste een MBO-3 opleiding met aantoonbare affiniteit met techniek. 

Uit ervaring weet deze organisatie namelijk dat het fabrieksproces in Drachten zo specifiek is, dat de meeste werkzaamheden toch aangeleerd moeten worden op de werkvloer. Enige technische kennis en een verantwoordelijkheidsgevoel is wel vereist, want het werken met grote machines is natuurlijk niet geheel zonder risico’s. 

Heb jij op dit moment een ander technisch beroep, maar wil je graag de overstap maken naar de functie als operator? Bij Fenner Dunlop worden je via een interne opleiding alle kneepjes van het vak aangeleerd, waarna je als volwaardig machine operator in de fabriek in Drachten aan de slag kan. 

Reacties