Wat kan de KKC-regeling voor je bedrijf betekenen?
Veel bedrijven in Nederland worden hard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Als ondernemer ondervind jij hier mogelijk ook flink wat hinder van. Zo is jouw omzet de afgelopen periode mogelijk aanzienlijk lager uitgevallen dan verwacht. Lopen de vaste lasten wel gewoon door? Dan moet je de eindjes misschien wel aan elkaar knopen. Het kan zelfs zijn dat je te maken krijgt met tijdelijke financiële tekorten. Overweeg in dat geval de KKC-regeling aan te vragen. KKC staat in dit geval voor Kleine Kredieten Corona garantieregeling. Benieuwd of je voor deze regeling in aanmerking komt en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen? Wij zetten het in deze tekst voor jou op een rijtje.
Meer financiële ruimte
Als jouw bedrijf geraakt wordt door de gevolgen van de coronacrisis, kom je mogelijk voor een flinke uitdaging te staan. Zo komt er misschien aanzienlijk minder geld binnen dan normaal, terwijl de kosten door blijven lopen. Je kunt ongetwijfeld enigszins op het eigen vermogen teren, maar hier komt een keer een einde aan. Om tijdelijke financiële tegenslagen op te vangen, kun je ook een beroep doen op de KKC-regeling.
De KKC-regeling is een zakelijke lening die je gebruikt om tijdelijke financiële tekorten op te vangen. Het is overigens niet zo dat de KKC-regeling een geschikte financieringsoplossing is voor ieder bedrijf. Dit hangt namelijk volledig af van de financiële gevolgen die je ondervindt van de coronacrisis. Biedt de KKC-regeling wel uitkomst? Dan kun je tussen de 10.000 en 50.000 euro lenen.
De voordelen van de KKC-regeling
Bij financiële tegenslagen staan veel ondernemers niet te springen om een lening af te sluiten. Zij komen hierdoor namelijk in de schulden te staan bij een geldverstrekker. Daarom stel je geld lenen waarschijnlijk zo lang mogelijk uit. Toch kan het juist in deze uitzonderlijke situatie noodzakelijk zijn om financiering aan te vragen. De KKC regeling is een steunmaatregel voor ondernemers waarbij de overheid garant staat voor de lening.
Aangezien en KKC-lening een zakelijke lening is, denk je mogelijk dat deze dezelfde voorwaarden gelden. Dit is een misvatting. De KKC-regeling is afgestemd op ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis. Zo leen je het eerste jaar bijvoorbeeld aflossingsvrij. Twaalf maanden nadat je de lening hebt afgesloten begin je pas met aflossen. Het rentepercentage wat je betaalt over de KKC lening ligt tussen de 3 en 4 procent gedurende de gehele looptijd van de lening. Door de overheidsgarantie is het rentepercentage bij een KKC-lening lager dan bij een zakelijke lening.
Voorwaarden van de lening
Niet ieder bedrijf komt in aanmerking voor krediet corona. Zo is de KKC-regeling bijvoorbeeld alleen bedoeld voor ondernemingen uit het segment kleinbedrijf. Valt jouw bedrijf binnen dit segment? Reken je dan niet direct rijk, want dit betekent niet dat je in aanmerking komt voor de regeling. Je moet namelijk nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen om de KKC-regeling aan te vragen. Jouw bedrijf moet het afgelopen jaar bijvoorbeeld winst hebben gemaakt. Daarnaast moet de omzet hoger liggen dan 50.000 euro. Heb jij je na 1 januari 2019 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan kom je niet in aanmerking voor de KKC-regeling. Dit is tevens het geval als je geen klant bent bij ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS, KNAB, Regiobank of New10.