Sander Wijdemans
8 januari 2024 12:03
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-tips

Wat te doen bij letselschade door een ongeluk?

U staat stil voor het stoplicht als iemand u van achteren aanrijdt met whiplashklachten tot gevolg. Of op het werk raakt u gewond door een val van een steiger of omdat u door een collega met de heftruck aangereden wordt. 

Als gevolg van een ongeluk kunt u schade lijden, dit wordt letselschade genoemd. Is een ander verantwoordelijk voor het ontstaan van het ongeluk, dan kunt u deze persoon en soms (ook) iemand anders aansprakelijk stellen. Maar wie is er schuldig voor een ongeluk in Rotterdam en wie kun je door een letselschade advocaat in Rotterdam aansprakelijk laten stellen? Staat de aansprakelijkheid eenmaal vast, welke letselschade wordt er dan vergoed en wat is smartengeld

Wie is schuldig en aansprakelijk bij een verkeersongeluk?

Er gebeuren jaarlijks veel verkeersongelukken. De vraag is dan wie er schuldig is bij een aanrijding. Vaak is dit snel duidelijk. Zo is bij een kop-staart botsing of een kettingbotsing het achterste voertuig in de regel aansprakelijk voor de schade de letselschade die het letselschade slachtoffer lijdt. Maar er zijn wettelijke bepalingen die de schuld voor een deel bij de partij legt die helemaal niet schuldig is. Dit is het geval bij een fietsongeluk. Wordt een fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan heeft de fietser altijd recht op een letselschade vergoeding. Dit is het geval als het motorvoertuig schuldig is, maar ook als de fietser een verkeersfout maakt. Zelfs als de fietser door rood licht rijdt heeft deze recht op een vergoeding van zijn of haar schade. Dit is op basis van artikel 185 Wegenverkeerswet en komt omdat fietsers en voetgangers gezien worden als kwetsbare verkeersdeelnemers.

Aansprakelijk is uiteraard de persoon die de fout maakt. Maar bij een verkeersongeluk met een motorvoertuig kan ook altijd rechtstreeks de verzekeraar van de auto, scooter of een ander motorvoertuig aansprakelijk gesteld worden. Dit is bepaald in de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen. U kunt dus na een aanrijding de schadeclaim rechtstreeks bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij indienen. Dit kan alleen als de aansprakelijke partij een motorvoertuig is.

Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

Ieder jaar gebeuren er zo’n 200.000 bedrijfsongevallen in Nederland waarbij het slachtoffer gewond raakt. De vraag is echter wie er nu gehouden is de letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval te vergoeden.

In de wet is uitgemaakt dat er op werkgevers een zorgplicht rust. Dit betekent dat de werkgever alles in het werk moet stellen om ervoor te zorgen dat medewerkers veilig kunnen werken. Gebeurt er een ongeval op het werk en heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden? Dan kan de medewerker die gewond is geraakt zijn of haar letselschade verhalen op de werkgever. Deze laatste is voor letselschade vaak verzekerd.

Wie is aansprakelijk bij een hondenbeet?

Aansprakelijkheid voor een hondenbeet is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van dit wetsartikel is voor schade door het dier veroorzaakt aan schadde en personen aansprakelijk de bezitter van het dier. Bij een hondenbeet is de bezitter van de hond dus aansprakelijk.

Welke letselschade wordt vergoed?

Letselschade bestaat uit materiële schade en immateriële schade. Materiële schade is alle schade die op geld te waarderen is, zoals inkomensschade als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Maar ook medische kosten, kosten voor huishoudelijke hulp en schade door een studievertraging komen voor vergoeding in aanmerking.

Smartengeld is een vergoeding voor alle gevolgen van een ongeluk die niet op geld waardeerbaar zijn. Voorbeelden zijn pijnklachten, angstklachten zoals rij angst en angst voor honden en psychische klachten zoals een PTSS.

Reacties