Website maken: Waarom voor WordPress kiezen
Je gaat een website maken en nu moet je een CMS – Content Management Systeem kiezen. Terecht hoor je dan vaak dat je voor een zogenaamd “open Source” CMS moet kiezen. Dat is goedkoop of gratis, er zijn veel mogelijkheden met ontwerp en/of templates, de vindbaarheid is goed, etc.
Nu is de vraag welk “Open Source” CMS je dan moet kiezen? Ik zou zeggen WP – WordPress en leg je hier uit waarom.
Mag ik je – voordat ik van wal steek – eerst een aantal vragen stellen?
Ben jij een ondernemer die:
– een kleine tot middelgrote website nodig heeft?
– tijd en geduld heeft om deze zelf te bouwen, of als je het bovenstaande niet hebt, voor minder dan € 1000,00 eentje wil laten bouwen?
– je website zelf wil kunnen bijhouden en niet voor ieder wissewasje de bouwer moet bellen?
– de website gaandeweg wil kunnen uitbouwen?
– geen grote bedragen aan zoekmachine optimalisatie oftwel vindbaarheid van je website wil uitgeven?
Als je op één of meer van deze vragen “ja” kunt zeggen, dan nodig ik je van harte uit om verder te lezen!
WordPress – WP: 10 eigenschappen
WordPress timmert al bijna 10 jaar aan de weg. Het is een Content Management Systeem (CMS) dat oorspronkelijk opgezet is voor bloggers, maar wat zich vooral de laatste twee jaar heeft ontwikkelt tot een systeem waarmee je prachtige ook websites kunt maken.
Om je kennis te laten maken met WordPress heb ik hier 10 eigenschappen van het systeem op een rij gezet.
Installatie van de WordPress software
De WordPress installatie is – vooral in verhouding tot andere cms systemen – vrij eenvoudig uit te voeren. Met genoeg tijd en geduld zul je zien dat het je lukt. Een installatie handleiding kun je vanaf de sidebar van mijn blog plukken!
WP is Lichtgewicht
Voor het draaien van een WordPress website is helemaal niet zoveel webruimte nodig. De basis installatie – die gaande weg wel uitgebreid wordt met plugins en widgets – neemt maar een kleine 14MB in beslag. Zeker in het begin is de kleinste webhostingpakket al voldoende. Gemiddeld kost de registratie van je domeinnaam en een kleine webhostingpakket € 40,00 per jaar.
WordPress is eenvoudig te bedienen
Voor het maken van teksten en het verder bijhouden en uitbreiden van een WordPress website maak je gebruik van wat WordPress het ‘dashboard’ noemt. Ook hier geld dat je even de tijd moet nemen om er bekend mee te raken, maar dan zul je ook tot de conclusie komen dat het heel logisch en gebruikersvriendelijk is opgezet.
Webblog, website, webwinkel of een combinatie
Zoals ik al eerder aanhaalde is WordPress begonnen als software om webblogs mee te maken en heeft het zich in de laatste jaren steeds meer bewezen als uitermate geschikte software voor het maken van prachtige websites. Zelfs webshops worden ermee gebouwd!
Thema’s en Templates voor WordPress
Thema’s of templates zorgen voor de indeling en uitstraling van een website. WordPress zelf heeft een database van meer dan 1500 gratis WordPress thema’s, waarmee je je website kunt vormgeven. Daarnaast kun je ook kiezen voor een betaalde thema. Je hebt al hele mooie betaalde thema’s voor $ 25,00 – $ 40,00. Ten opzichte van de gratis thema’s geven de betaalde thema’s je vaak meer mogelijkheden tot het aanpassen van lettertypes, kleuren en indeling. Maar als je goed zoekt, kun je dit ook vinden tussen de gratis thema’s!
Plugins & widgets
Na de installatie van WordPress heb je een hele basale website tot beschikking. De meesten zullen dit niet uitgebreid genoeg vinden en zullen meer functionaliteit gaan toevoegen door middel van zgn. plugins en widgets. Een plugin of widget is niets meer dan een klein stukje software voor één bepaalde functionaliteit. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een contactformulier, een foto galerij, social media knoppen, reserveringsmogelijkheid, toevoegen van youtube video’s enz. Het installeren van een plugin of widget gebeurt weer heel gemakkelijk via het dashboard van WordPress.
Regelmatig updates
De software van WordPress wordt door een heel netwerk van betrokken deskundigen geschreven, geupdate, getest en beveiligd.
Regelmatig komen ook via de dashboard meldingen binnen van updates voor de WordPress software zelf, de thema’s en plugins. De updates worden heel eenvoudig met één druk op de knop uitgevoerd.
Zo wordt de veiligheid en functionaliteit van de software gewaarborgd en kan de website met een gerust gevoel gebouwd, bijgehouden en aangevuld worden.
Zoekmachine optimalisatie en WordPress
De code waarmee WordPress geschreven is, is van zichzelf al zoekmachine vriendelijk. In principe hoef je geen extra handelingen te doen na het maken van je website om het door de zoekmachines gevonden te laten worden. Mocht je alles op alles willen zetten voor een optimale vindbaarheid, dan zijn er tal van manieren waarop je een WordPress website nog verder kunt optimaliseren d.m.v. speciaal hiervoor geschreven plugins. Alles over Zoekmachine optimalisatie – SEO dus hoe je jouw content kan optimaliseren voor Google lees je hier op het Bedrijven Blog Nederland.
Grote hoeveelheid gebruikers mogelijk met WP
WordPress wordt inmiddels door miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt. Mochten vragen of problemen de kop op steken, dan kan er hulp gevonden worden op de vele WordPress fora zoals bijvoorbeeld het Nederlandse forum. Daarnaast is het intypen van een vraag of probleem in de zoekmachine van de browser al voldoende om veel hulp te vinden op de vele video tutorials en webblogs over WordPress.
Last but not least: WordPress is gratis!
De software van WordPress is wat we noemen open source. Iedereen mag zowel privé als commercieel gebruik maken van de software. De database van WordPress biedt ook een enorme keuze aan gratis thema’s en plugins.
Zijn er ook nadelen met WordPress
Het grote succes van WordPress heeft ook zo zijn nadelen. Daar waar veel mensen zich online verzamelen, willen hackers graag onrust veroorzaken. De ontwikkelaars van WordPress zitten hier boven op en komen daarom ook regelmatig met beveiligingsupdates. Er zijn ook genoeg manieren om je goed te beschermen tegen dergelijke gasten. Een hele eenvoudige manier is het verzinnen van een moeilijk te raden gebruikersnaam en wachtwoord. Er zijn ook plugins die extra bescherming bieden. Verder is het kiezen van een betrouwbare en goed beveiligde webhoster ook een goede manier om je te wapenen tegen aanvallen van buiten. Vraag goed om je heen naar de ervaringen van anderen met een webhoster. Ik kan je in ieder geval Sohosted en Hensel Hosting aanraden!
Bovenstaande 10 punten lichten natuurlijk maar een tipje van de sluier. Mocht je nog meer vragen hebben over de mogelijkheden van WordPress, stel ze dan gerust. Je kunt ook kennis maken met WordPress door mee te doen aan één van mijn workshops.