Sander Wijdemans
15 maart 2024 12:15
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-tips

Welke stappen moet u nemen na een fietsongeluk?

Stel dat u op de fiets onderweg bent naar uw werk. U fietst een kruispunt over en wordt aangereden door een automobilist die niet op zat te letten en de haaientanden op het wegdek miste. Wat moet u dan doen? In dit artikel leest u welke stappen u moet nemen na een fietsongeluk.

Welke stappen moet u nemen na een fietsongeluk

Stappenplan na een fietsongeluk

Een fietsongeluk kan ons allemaal overkomen. Soms omdat de tegenpartij een verkeersregel overtreedt, soms omdat u zelf in gedachten bent en een stopbord mist. U hoopt dat het u nooit zal overkomen, maar als het dan toch gebeurt, is het fijn als u weet wat u moet doen. Neem allereerst de volgende stappen:

  1. Zoek een veilige plek op.
  2. Vul het schadeformulier in en verzamel de gegevens van de tegenpartij en getuigen.
  3. Verzamel bewijsmateriaal.
  4. Schakel direct medische hulp in.
  5. Neem contact op met een letselschadebureau.

Hieronder zullen we nog wat dieper op deze 5 stappen ingaan.

1: zoek een veilige plek op

Als u kunt opstaan, is het belangrijk om direct na het fietsongeluk naar de stoep te verplaatsen. Het is vaak niet het eerste waar u aan denkt als u gewond bent geraakt. Toch is het wel belangrijk dat u direct een veilige plek op zoekt. Zo ontstaat er geen gevaarlijke verkeerssituatie waarbij u nog ernstiger gewond kunt raken of anderen gevaar lopen.

2: vul het schadeformulier in of verzamel de gegevens van de tegenpartij en getuigen  

Als u op de stoep staat, kunt u het schadeformulier invullen. Stel dat u bent aangereden door een motorvoertuig, dan heeft de tegenpartij meestal een schadeformulier bij zich. Als dat niet zo is, of als u bent aangereden door een andere fietser, noteert u:

  • Alle gegevens van de tegenpartij: naam, adres, verzekeringsgegevens en kenteken
  • De gegevens van getuigen

Hoe meer getuigen, hoe beter. Deze mensen kunnen op een later moment een schriftelijke verklaring afleggen over wat er precies is gebeurd.

3: verzamel bewijsmateriaal

Wie eist, bewijst, geldt in principe alleen wanneer u bent aangereden door een andere fietser. Als u bent aangereden door de bestuurder van een motorvoertuig, ligt dit net even anders omdat u dan de zwakke verkeersdeelnemer bent. Toch is het altijd verstandig om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Als de verzekeraar van de tegenpartij dan moeilijk doet over de aansprakelijkheid, kunt u met de getuigenverklaringen en het bewijsmateriaal aantonen dat uw verhaal klopt. U kunt bij bewijsmateriaal denken aan foto’s van:

  • De verkeerssituatie, bijvoorbeeld de kruising met haaientanden
  • De omgeving, bijvoorbeeld straatnaambordjes zodat het duidelijk is waar het ongeval precies heeft plaatsgevonden
  • Uw verwondingen en andere schade aan uw persoonlijke eigendommen zoals uw fiets

Als de dader is doorgereden, maar er is bijvoorbeeld een stuk van de uitlaat afgebroken, is het handig om dit te laten meenemen door de politie. De agent zal dit ook in het proces-verbaal vermelden. Dit rapport is ook een vorm van bewijsmateriaal.

4: schakel direct medische hulp in

Als u na het ongeval uw letsel laat onderzoeken, maakt de arts hier een notitie van in uw medisch dossier. Dit is ook een belangrijke vorm van bewijsmateriaal. Als u ernstig gewond bent geraakt, gaat u met de ambulance mee. Heeft u lichte verwondingen opgelopen door het ongeval? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan nekklachten of schrammen. Ga dan naar uw huisarts. Doe dit ook als u denkt dat dit niet nodig is. Uw klachten kunnen minder erg lijken wanneer de adrenaline door uw lijf giert. Bovendien kunt u met de notitie in uw medisch dossier aantonen dat uw klachten door het ongeval zijn ontstaan.

5: neem contact op met een letselschadebureau

U heeft in de meeste gevallen recht op schadevergoeding na een fietsongeluk. Een ervaren letselschadebureau kan u helpen bij het claimen van deze vergoeding. Dit scheelt u een heleboel tijd, energie en frustratie. Bovendien kunt u gebruikmaken van gratis juridische hulp. Letselschadebureau JBL&G biedt u deze hulp, omdat hun buitengerechtelijke kosten ook door de verzekeraar van de tegenpartij moeten worden vergoed. U kunt dan rustig herstellen van uw letsel, terwijl uw jurist de maximale schadevergoeding voor u claimt.

Reacties