Welke verzekeringen zijn er op zakelijk gebied?
Heb jij een eigen bedrijf? Dan is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Hier heb je tegenwoordig talloze mogelijkheden voor. Sommige ondernemers denken dat de verzekeringen die zij privé hebben ook op zakelijk gebied gelden. Dit is een misvatting. Als ondernemer is het namelijk belangrijk om verzekeringen af te sluiten die kunnen zorgen dat bij schades of calamiteiten de continuïteit van je bedrijf niet direct geraakt wordt. Om ervoor te zorgen dat jij de juiste verzekeringen afsluit, moet je eerst weten wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In de onderstaande tekst zetten wij namelijk een aantal zakelijke verzekeringen op een rijtje. Hierdoor bepaal jij straks welke verzekeringen wel en welke niet nodig zijn voor jouw onderneming.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Eén van de belangrijkste verzekeringen op zakelijk gebied is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ontvang je namelijk inkomen wanneer jij arbeidsongeschikt bent. Je moet uiteraard wel aan kunnen tonen dat jij niet in staat bent om te werken. Hiervoor heb je een doktersverklaring nodig. Ben je arbeidsongeschikt? Dan ontvang je wellicht een maandelijkse uitkering van jouw verzekeraar. De hoogte van deze uitkering zal afhangen van het bedrag dat jij verzekerd hebt en voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent.
Voor deze verzekering betaal je maandelijks een flinke premie, waardoor niet iedere ondernemer hier direct voor kiest. Toch klopt de stelling dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering duur is, niet helemaal. Je kan namelijk door verschillende variabelen en oplossingen kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die écht bij jou past. Bijvoorbeeld een korte uitkeringsperiode, een lager verzekerd bedrag omdat je spaargeld achter de hand hebt, of de uitkering later laten ingaan – je eigen risicoperiode dus verlengen. Er is dus meer mogelijk dan je denkt om te zorgen dat de premie mogelijk wat lager uitvallen. Informeer jezelf goed om dit gebied en bekijk goed wat je nodig hebt.
Aansprakelijkheidsverzekering
Bij het leveren van producten/diensten kan er weleens iets fout gaan. De opdrachtgever/klant waarvoor jij aan het werk bent, kan je hiervoor aansprakelijk stellen. Om te voorkomen dat jij de schade uit eigen zak moet betalen, sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af. Binnen deze verzekering kun je kiezen uit de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker jij jezelf tegen de gevolgen van een beroepsfout. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert schade die vanuit jouw bedrijf wordt veroorzaak aan of bij anderen.
Gebouwenverzekering
Er zijn verschillende factoren die schade aan jouw bedrijfspand aan kunnen richten. Denk hierbij aan water, brand en storm. Indien er dergelijke schade ontstaat, wil je dit niet uit eigen zak betalen. Sluit daarom een gebouwenverzekering af. Voer je jouw werkzaamheden niet uit vanuit een bedrijfspand, maar vanuit huis? Zorg dan voor een goede verzekering voor jouw thuiskantoor. Indien je eigenaar bent van een volledige woning, sluit je een opstalverzekering af. Woon jij in een appartementencomplex? Dan is de VvE verplicht om een VvE verzekering af te sluiten. Het basispakket van een VvE verzekering bestaat minimaal uit een opstalverzekering VvE en een aansprakelijkheidsverzekering VvE.
Verzekering specifiek voor jouw branche
De verzekeringen die we hierboven behandelden, zijn algemene verzekeringen die vrijwel iedere ondernemer afsluit. Sommige ondernemers laten het hierbij, maar dit is niet altijd verstandig. In sommige branches is het verstandig om extra verzekeringen af te sluiten. Er zijn zelfs branches waarvoor jij een specifieke verzekering af kunt sluiten. Onderzoek daarom goed welke verzekeringen jij, als ondernemer, nodig hebt zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.