Redactie
1 november 2024 20:03
door Redactie
Categorie:
Vrije tijd en sport

Werk vinden na een verslaving: 3 tips

Het is heel lastig om je oude leventje weer op te pakken naar een verslaving. Je leven zag er voor het afkicken immers heel anders uit. Je wilt niet meer terug naar dat bestaan, maar je wilt weer een gewoon bestaan opbouwen. Dat betekent ook gewoon een normaal sociaal netwerk, uitjes en natuurlijk een baan. Na ontslag uit een ggz kliniek of andere instelling is het echter heel lastig om de draad weer op te pakken. Je leefde in een roes. Eerst onder invloed van je verslaving en later werd je geleefd door professionals. Nu moet je het ineens weer zelf doen. Word je losgelaten. Dat is niet makkelijk.


Het vinden van een baan na een verslaving is heel belangrijk. Het zorgt weer voor een gezonde basis in je leven. Daarnaast helpt het je ook weer controle te krijgen over het leven en weer een normaal dagelijks bestaan te krijgen. Maar hoe vind je een baan na lange tijd van afwezigheid op de arbeidsmarkt? Hier volgen enkele tips om je op weg te helpen. 

1. Bespreek eerst of het verstandig is om direct weer te gaan werken 

De meeste (ex-)verslaafden hebben baat bij een vaste routine. Hoe langer ze thuis zijn zonder vaste activiteiten, hoe groter de kans dat ze zullen terugvallen. Routine kan dan ook zeker bijdragen aan herstel. Maar dat is niet in alle situaties het geval. Soms is het juist nog niet wenselijk dat iemand direct weer aan de slag gaat. Bijvoorbeeld doordat de verslaving is ontstaan door stress vanuit het werk.

Daarom is het belangrijk om eerst deze wens met je behandelaar te bespreken. Besef goed dat afkicken in zuid afrika niet betekent dat je direct volledig genezen bent. Iemand die verslavingsgevoelig is, zal dit altijd blijven. Je leert alleen andere technieken om geen verslavende middelen meer te gebruiken. Daarom is het belangrijk dat dergelijke grote veranderingen (zoals het vinden van een nieuwe baan) eerst overlegd worden. Zeker in de beginfase na je behandeling. Hiermee verklein je de kans op terugval.

Eventueel zou je ook kunnen overwegen om de eerste tijd minder uren te werken en dit langzaam weer op te bouwen. 

2. Gat in je cv 

Kan een verslaving het sollicitatieproces bemoeilijken? Dat kan. En nee, dat is niet zo omdat je dit direct moet vertellen en de potentiële werkgever hierdoor misschien af zal haken. Je bent namelijk niet verplicht om hierover uit de doeken te doen. Wel kan het vragen opleveren dat er een gat in je cv zit. Wat heb je die tijd gedaan en waarom heeft het langer geduurd voordat je werk had?

Weet dan dat je niet hoeft te vertellen over je verslaving en behandeling. Wel kan je – zonder te liegen – een positieve draai geven aan dit geheel. Bijvoorbeeld dat je deze tijd hebt gebruikt om jezelf verder te ontwikkelen. 

3. Begin eventueel met vrijwilligerswerk 

Lukt het je nog niet om een volledige werkweek vol te houden? En wil je dit graag rustig opbouwen zonder druk van een werkgever? Onderzoek dan of je niet misschien eerst wat vrijwilligerswerk kan doen. Dit geeft al meer invulling in je leven en het staat ook nog eens mooi op je cv.

Reacties