Sander Wijdemans
31 januari 2024 13:07
door Sander Wijdemans
Categorie:
MKB-tips

Wie verhaalt mijn letselschade na een ongeluk?

Er is u een ongeluk overkomen. Een auto gaf u op de fiets geen voorrang en als gevolg hiervan lijdt u schade. Of op het werk is het mis gegaan en bent u gewond geraakt. Er is dan sprake van letselschade en nu bent u op zoek naar een letselschade advocaat. Maar waar vind ik een letselschade advocaat en waar moet ik op letten?

Wie verhaalt mijn letselschade na een ongeluk

Wat doet een letselschade advocaat?

Stel u bent betrokken geraakt bij een auto ongeluk in Amsterdam. Als gevolg van dit ongeval heeft u nekklachten en kunt u niet werken. Ook maakt u medische kosten en is er rijangst ontstaan. Indien de aanrijding te wijten is aan een bestuurder van een ander motorvoertuit, dan heeft u recht op een letselschade vergoeding.

Stelt u de tegenpartij aansprakelijk, dan krijgt u vaak te maken met een letselschade jurist van een grote verzekeraar. Deze heeft veel kennis van het recht. U doet er dan verstandig aan om zelf een letselschade advocaat in Amsterdam in te schakelen. Deze belangenbehartiger weet veel van letselschade en kan u helpen bij het verhalen van uw letselschadevergoeding. Een letselschade advocaat:

  • Onderzoekt wie er schuldig is bij een ongeluk en wie er eventueel gehouden is om uw letselschade te vergoeden.
  • Stelt een aansprakelijkstelling op en verstuurd deze aan de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekeraar.
  • Regelt een voorschot op uw letselschade zodra de aansprakelijkheid erkend is.
  • Voert de discussie met de verzekeraar van de tegenpartij over de hoogte van uw letselschade vergoeding.
  • Zorgt ervoor dat uw letselschade zo volledig mogelijk vergoed wordt.

Waar moet ik op letten bij een belangenbehartiger?

Voor het behartigen van uw belangen als gevolg van een ongeluk kunt u kiezen tussen een letselschade advocaat, een letselschade jurist of een letselschade bureau. Maar wie moet u nu kiezen en waar moet u op letten bij het inschakelen van een letselschade deskundige?

Iedereen mag zich letselschade specialist noemen. Om er zeker van te zijn dat u te maken heeft met een deskundige belangenbehartiger is het daarom goed om te kijken welke opleiding iemand heeft gedaan, of er keurmerken zijn en of iemand is aangesloten bij een specialistenvereniging.

Zoekt u een goede belangenbehartiger? Kijk dan of iemand als letselschade advocaat in aangesloten bij de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) of dat een letselschade jurist is aangesloten bij het NIVRÉ. Deze belangenbehartigers dienen aan bepaalde kwaliteitsnormen te voldoen en hebben een specialistenopleiding op het gebied van letselschade gevolgd.

Wat kan ik zelf doen na een ongeluk?

Een letselschade advocaat of jurist kan veel werk van uw uit handen nemen. Maar om uw kans op het succesvol verhalen van letselschade te vergroten kunt u zelf ook een aantal dingen doen:

  • Vul bij een aanrijding altijd een schadeformulier in
  • Vraag getuigen om een getuigenverklaring
  • Maak foto’s van de ongevalslocatie en van uw letsel
  • Ga met uw letsel altijd langs een arts en laat het letsel documenteren

Reacties