Redactie
11 juli 2024 15:55
door Redactie
Categorie:
MKB-nieuws

Zakelijk een auto importeren uit Duitsland dit komt erbij kijken

Het importeren van een auto uit Duitsland kan ook als bedrijf een goede optie zijn door de lagere prijzen van occasions en de grote keuze aan auto’s. Duitsland staat erom bekend zijn auto’s goed te onderhouden. Daarnaast vind je er een grote selectie aan luxemerken zoals BMW, Mercedes en Audi. Importeer je een auto uit Duitsland dan moet je een aantal stappen uitvoeren om je nieuwe auto in Nederland te mogen rijden. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden en welke stappen er komen kijken bij het importeren van een Duitse auto naar Nederland.

Voordelen van een import auto uit Duitsland

Tweedehands auto’s in Duitsland hebben vaak betere specificaties en zijn goedkoper. Dit komt door een groter aanbod en meer concurrentie. Duitsland is een veel groter land. Een Audi Q5 occasion kan in Duitsland bijvoorbeeld een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Duitse auto’s hebben vaak meer opties, omdat Duitse kopers vaker kiezen voor uitgebreidere opties. Hierdoor behouden de auto’s een hogere restwaarde. En zoals we al eerder hebben vermeld staan Duitsers er bekend om hun auto’s goed te onderhouden. Importeer je je auto zakelijk dan vallen de fiscale waarde voor de bijtelling meestal net wat gunstiger uit dan bij dezelfde auto in Nederland. Ook op de BPM kun je bij een goede berekening flink besparen.

Voorbereiding en onderzoek

De eerste stap bij het importeren van een auto uit Duitsland is grondig onderzoek doen. Bepaal welk type auto je wil kopen en bekijk hoeveel je er aan uit wil geven. Gebruik verschillende websites om een idee te krijgen van de gemiddelde prijs van die mooie Audi occasion die je op het oog hebt. Kijk goed naar de technische specificaties, de kilometerstand, de staat van de auto en de onderhoudsgeschiedenis. Bekijk de prijzen van vergelijkbare auto’s in Nederland om een goed beeld te krijgen van de voordelen.

Een proefrit maken

Heb je een aantal auto’s op het oog, plan dan een paar dagen om de auto’s te bezichtigen. Maak een proefrit en let op de volgende punten: Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de auto grondig te testen, vraag naar de onderhoudshistorie van de auto en neem een kijkje onder de motorkap. Controleer of er geen vloeistoffen lekken. Controleer daarnaast op krassen, deuken, roestplekken en de algehele staat van de lak. Check ook de staat van de banden en velgen. Kijk goed naar de binnenkant: de stoelen, het dashboard, de bedieningselementen, en eventueel aanwezige accessoires. Test alle elektronica: airconditioning, verwarming, navigatiesysteem, audio, ruitenwissers, enz. Let op hoe de auto start. Start hij soepel of zijn er problemen? Laat de motor een paar minuten stationair draaien. Luister naar ongewone geluiden en let op eventuele trillingen.

De weg op

Test hoe de auto reageert op stuurbewegingen. Is het stuur nauwkeurig en voelt het stabiel aan? Rijd over verschillende soorten wegen en let op hoe de auto reageert op hobbels en oneffenheden. Test de remmen op een veilige plek. Voelen ze responsief aan en trekt de auto niet naar één kant? Test ook de versnellingsbak (automatisch of handmatig) en let op soepele schakelingen zonder haperingen. Voel hoe de auto optrekt en of het vermogen consistent is. Let op rijgeluiden, zoals motor-, wind-, en bandengeluiden. Controleer daarnaast of er waarschuwingslampjes op het dashboard branden.

Aankoopproces

Wanneer je de juiste auto hebt gevonden, begint het aankoopproces. Laat de auto controleren en inspecteren door een onafhankelijke garage. Onderhandel met de verkoper over de prijs, inclusief eventuele extra kosten zoals transport. Zorg ervoor dat alle benodigde documenten correct zijn ingevuld en overgedragen, zoals het Duitse kentekenbewijs, de onderhoudshistorie en een koopcontract.

Transport naar Nederland

Je kunt ervoor kiezen om de auto zelf naar Nederland te rijden. Zorg ervoor dat je een tijdelijk Duits exportkenteken en verzekering regelt. Je kunt ook een gespecialiseerd transportbedrijf inhuren om de auto naar Nederland te vervoeren. Zodra de auto in Nederland is, moet je een aantal stappen volgen voordat je de auto kunt registreren. Meld de auto bij de douane en betaal de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). De hoogte van de BPM wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. Maak hierna een afspraak bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor een technische keuring en registratie. De RDW controleert of de auto voldoet aan de Nederlandse eisen. Na goedkeuring door de RDW ontvang je een Nederlands kenteken. Vergeet niet om de motorrijtuigenbelasting te betalen.

Verzekering

Nadat je het Nederlandse kenteken hebt ontvangen, moet je de auto verzekeren. Dit is verplicht voordat je de weg op mag. Bestel daarna de Nederlandse kentekenplaten en bevestig deze aan de auto. Nu kun je eindelijk de weg op met je nieuwe Duitse importauto.

Reacties