Sander Wijdemans
19 februari 2024 09:04
door Sander Wijdemans

Zo bescherm je je intellectueel eigendom en privacy online

Het beschermen van intellectueel eigendom is in het huidige digitale tijdperk niet eenvoudig. Informatie die je op je website plaatst kan kinderlijk eenvoudig worden gekopieerd. Waar jij uren tijd hebt gestoken in het formuleren van goede teksten, kan iemand daar zomaar mee aan de haal gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is zeker niet zo dat alles wat op het internet staat vrij te gebruiken is. Er moet wel degelijk rekening worden gehouden met copyright. Als iemand jouw content steelt, of het nu gaat om tekst of om afbeeldingen, dan kun je daartegen optreden.

Zo bescherm je je intellectueel eigendom en privacy online

De privacywet

Er is ook nog zoiets als de privacywet. Allereerst antwoord op de vraag: Wat is de privacywet? Deze wet regelt hoe anderen moeten omgaan met jouw persoonlijke gegevens. Die mogen niet zomaar worden gedeeld. Je moet hier expliciet toestemming voor geven. Zo mag een nieuwssite in Nederland jou niet met je volledige naam noemen als je van een misdrijf wordt verdacht. Maar een webwinkel mag ook jouw persoonlijke gegevens niet verkopen zodat andere ondernemers je kunnen benaderen of je misschien in hun producten ook interesse hebt. Privacy is een groot goed in Nederland. Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn de regels nog eens extra aangescherpt. Als je meent dat je privacy is geschonden dan kun je daartegen aangifte doen en een advocaat in de arm nemen om schadevergoeding te eisen.

Gespecialiseerde advocaten

De privacywet is zeer complex. Als je een advocaat nodig hebt bij een zaak die handelt om je privacy of het stelen van intellectueel eigendom kun je het beste contact opnemen met een advocatenkantoor dat hierin is gespecialiseerd. Zij zullen tijdens een intake gesprek de zaak met je doorspreken. Als er inderdaad sprake is van aanvechtbare feiten dan kan de zaak worden aangenomen. Als het gaat om onrechtmatige publicaties zal de advocaat allereerst contact opnemen met de wederpartij en verwijdering van de gegevens eisen. Als dat niet gebeurt is dat reden om naar de rechter te stappen. Als je nadeel hebt ondervonden van het schenden van je privacy of het stelen van jouw content kan er, ook als de andere partij aan het verzoek om dit te verwijderen voldoet. Alsnog een verzoek tot schadevergoeding worden ingediend bij de rechter.

Wat is plagiaat?

Plagiaat gaat meestal om teksten of muziek die van iemand is gekopieerd. In de VS zijn spraakmakende rechtszaken gevoerd over plagiaat, met wisselend succes. Er zijn speciale tools beschikbaar die plagiaat opsporen op websites op het internet. Als er te veel overeenkomsten zijn in een tekst dan krijg je een melding waar jouw tekst nog meer is gepubliceerd. Je kunt dan in eerste instantie zelf contact opnemen om verwijdering te eisen, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook meteen een advocaat inschakelen. Als het gaat om afbeeldingen kun je die soms ook opsporen met behulp van Google, dat op door de gebruiker voorgelegde afbeeldingen kan zoeken om te zien of die ook elders worden gebruikt. Ook daartegen kun je uiteraard een procedure starten.

Bron: https://lawfox.nl/

Reacties