Zo verduurzaamt en moderniseert de bouwsector
Verduurzamen en moderniseren om met je tijd mee te gaan. Dat geldt voor heel veel sectoren. Maar een sector waar de aandacht vooral op is gevestigd is de bouw. De bouw zorgt voor veel uitstoot van stikstof en dat zorgt voor de nodige problemen. De overheid doet alles wat mogelijk is om vooral de bouw van nieuwe woningen op gang te houden. Maar net zoals bij sommige wegenbouwprojecten moet de bouw van nieuwe huizen soms ook worden uitgesteld omdat de uitstoot van stikstof roet in het eten gooit. Bouwbedrijven proberen hier zelf ook van alles aan te doen, onder andere door de inzet van moderne bouwmachines die op stroom worden aangedreven en niet langer op diesel of benzine.
Schoner bouwen moet de norm worden
Wie nog niet eens zo heel lang geleden langs een bouwplaats liep hoorde het bekende constante stampen van diesels. Er stonden dieselaggregaten die voor stroom zorgden, en de machines waren met een dieselmotor uitgerust. Diesel was immers flink goedkoper dan benzine. Vandaag de dag begint dat beeld langzaam te veranderen. De kans is groot dat je nu ineens een mobiele compressor ziet die wel duurzaam en milieuvriendelijk is. En dat is niet zo vreemd. Steeds meer bouwbedrijven investeren in verduurzaming, zodat ze ook in de toekomst mee kunnen blijven doen voor mooie opdrachten.
Overheid gaat voor duurzaam
De overheid geeft het goede voorbeeld door duidelijk een voorkeur te hebben voor duurzame bedrijven bij het gunnen van opdrachten. Een bedrijf dat duurzaam werkt mag zelfs duurder zijn. Aanbieders die geen of te weinig maatregelen nemen om duurzaam te werken komen niet in aanmerking voor een opdracht van de overheid, ook al ligt hun prijs een stuk lager. Op deze manier zorgt de overheid ervoor dat bedrijven kunnen investeren om hun manier van werken zodanig aan te passen dat er minder energie wordt gebruikt en er minder uitstoot is van CO2.
De bouw staat nog voor heel veel uitdagingen
Het gebruiken van een milieuvriendelijke zuigercompressor is niet de enige investering waar de bouw voor staat de komende jaren. Ook bouwmaterialen veranderen. Zo wordt er gewerkt aan beton dat minder belastend is voor het milieu tijdens de productie. Er worden alternatieve materialen ingezet om gebouwen te isoleren die bestaan uit bijvoorbeeld hennep. Bouwen met hout is in opkomst, zowel voor woningen als voor bedrijfspanden. Sommige bedrijven willen hun nieuwe bedrijf in een pand van hout omdat ze zich op deze manier als milieuvriendelijk en duurzaam profileren. Dit vraagt echter wel om forse investeringen. Een elektrische hijskraan kost bijvoorbeeld drie keer zo veel als een hijskraan met een dieselmotor. Daar komt bij dat het vaak lastig is om het enorme accupakket van een dergelijke machine te kunnen laden. Een kraan kan maar een paar uur werken voordat de accu’s leeg zijn. Toekomstige innovaties moeten deze situatie in de toekomst verbeteren.