Zo voorkom je als ondernemer dat je slachtoffer wordt van online fraude
Ondernemers zijn vaak het doelwit van online fraudeurs. De reden is simpel: door bedrijven stroomt vaak aardig wat geld en criminelen slaan daar graag een slaatje uit. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van online oplichters. In dit artikel helpen we je een eindje op weg.
Een goede antivirussoftware aanschaffen
Voorkomen is beter dan genezen. En een goede antivirussoftware kan op het gebied van online oplichting veel voorkomen. De meeste antivirus softwarepakketten scannen ieder bestand dat je downloadt van het internet. Blijkt er een risico te bestaan dat het gedownloade bestand kwaadaardige software bevat, dan zal je antivirus het bestand blokkeren. Je kunt het dan niet meer openen en de kwaadaardige software kan zich niet installeren op je computer.
Een antivirussoftware is ook goed om bestaande virussen op je computer te detecteren en uit te schakelen. Het kan best dat je een aantal jaar geen antivirus hebt gebruikt en in die tijd een aantal virussen op je computer hebt binnengekregen. Schaf je nu alsnog een antivirus aan, dan kun je je computer scannen op virussen en de malafide bestanden laten verwijderen.
De afzender van e-mails checken
Veel internetoplichting gebeurt via e-mail. We kennen allemaal wel de e-mails over erfenissen uit het buitenland waar we nog recht op zouden hebben. Bij dit soort e-mails is het verhaal vaak zo sterk, dat de meeste mensen er niet in trappen. Maar sommige oplichters gaan subtieler te werk.
Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt namelijk dat veel oplichters per e-mail neppe tegoedbonnen verspreiden. Ook ondernemers zijn hier regelmatig het doelwit van. Er wordt dan een enorme korting of een gratis tegoed op een bekend product aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan 400 euro korting op een gloednieuwe smartphone. Klik je op de link, dan wordt er om je persoonlijke gegevens gevraagd. Nadat je die indient, ontvang je uiteraard helemaal geen korting.
Een makkelijke manier om niet voor deze “kortingsbonfraude” te vallen, is door het e-mailadres van de afzender te checken. Lijkt dit op een adres van een bekend bedrijf, maar zitten er aparte spelfouten in? Dan kun je er vanuit gaan dat de afzender een cybercrimineel is. Wees daarnaast alert op urgent taalgebruik, zoals “Handel nu snel” of “Uw account wordt gedeactiveerd.”
SSL-certificaat controleren
Een laatste check die je kunt doen als je je op een website bevindt die je niet helemaal vertrouwt, is het SSL-certificaat controleren. Het SSL-certificaat is kortgezegd het groene slotje en de tekens ‘https://’ die je vaak in de adresbalk van je internetbrowser ziet staan. Zie je die twee dingen niet staan, dan kan het zijn dat je je op een frauduleuze website bevindt. Let dus goed op!
Meer bewustzijn, minder risico
Als ondernemer loop je extra risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Maar met een paar simpele stappen, zoals het controleren van e-mails, het beveiligen van je apparaten met antivirussoftware en het letten op beveiligingskenmerken van websites, kun je jezelf en je bedrijf goed beschermen. Wees alert, blijf kritisch en investeer in goede beveiligingsoplossingen – het kan je veel ellende besparen.